Reguli de comunicare

Reguli de comunicare Cristiana Alexandra Levitchi

A comunica este o arta care se invata. Din pacate nu o invatam in scoala, nici macar in facultate si pornim in viata cu acest mare handicap….Ne luam un servici, ne casatorim, facem copii si de multe ori ne dam seama ca nu putem sa ne intelegem cu ceilalti….oricare ar fi acesti ceilalti…parinti, copii, parteneri de serviciu sau de casa…in viata avem deseori probleme de intelegere a nevoilor celuilalt, a valorilor celuilalt si de aceea ajungem la conflicte. Ca parinti e de preferat ca niciodata san u incepem sa vorbim cu copilul nostru adresindu-I cuvinte jignitoare. Nu vom ajunge la esenta problemei ba mai mult putem sa cream resentimente.

Pentru a discuta real cu un altul, este necesar sa invatam san e cunoastem pe noi insine. E necesar sa ne cunoastem sentimentele, trairile, sa le constientizem, sa invatam despre sentimentele partenerului – familiei  (cum se simt cei din jur cind apare vreo problema), sa invatam sa ne exprimam sentimentele, sa invatam sa empatizam (adica sa se puna in pielea celuilalt), sa invetam despre noi (despre momentele noastre de furie, de anxietate, de deprimare, de stres puternic si sa invatam sa le gestionam), sa cunoastem care sint momentele cele mai bune si cele mai putin bune din zi sau saptamina, sa ne cunoastem ritmul personal si sa nu il impunem si altora, sa invatam sa intelegem punctul de vedere al altuia din familie chiar daca nu suntem de acord cu el, sa invatam sa ascultam pe celalalt

Cind avem o problema cu cineva - este de preferat sa constientizam - mai intii ca avem o problema. Apoi sa  constientizam care este problema pe care o avem, in ce conditii apare ea, ce persoane sint in momentul cind apare problema, cum reactionam de obicei cind apare problema. Apoi e bine sa ne intrebam: Ce e bine sa schimb eu si ce e nevoie sa schimbe celalalt pentru a solutiona problema. E de prefetat sa imi dau seama ce m-a impiedicat pina acum sa rezolv problema (sa caut resorturile care m-au impiedicat sa solutionez). Solutiile se vor da de toti partenerii de discutie, fiecare spunindu-si parerea. E de preferat pe cit posibil sa nu va certati pe "cine are mai multa dreptate" sau "cine ofera solutia cea mai buna" (acestea sint lupte pentru putere si nu duc la nimic productiv sau benefic pentru relatie). Solutiile se pot scrie pe hirtie, scriindu-se avantejele si dejavantejele fiecarei solutii in parte iar decizia se va lua de comun acord, fara suparare. Este de preferat ca solutiile sa fie practice-concrete (ex in ziua de... tu stergi praful).

Dragostea poate fi cuantificata/concretizata pentru a o intelege mai bine. Ca sa aflam ce inseamna pentru fiecare iubire am putea sa ne intrebam ce este semnificativ pentru noi. Dr Gary Chapman autorul cartii "Cele cinci limbaje ale iubirii" editura Curtea Veche, a descoperit ca ar exista moduri de cerere si exprimare a iubirii diferite prin:

Cuvinte de incurajare

Timp acordat

Primire de daruri

Servicii
 

Fiecare are un timp in care isi spune puctul de vedere, este ascultat/a si apoi asculta punctual de vedere al celuilalt, fara sa intrerupa.

Fiecare este invitat sa isi spuna punctual de vedere cu privire la solutionare.

Este bine sa nu va certati pe “cine are dreptate” sau “cine are solutia mai buna” – asta inseamna lupta pentru putere (si neincredere in sine) si nu-si are locul intr-o relationare

Solutiile se pot scrie – se pun pe hirtie avantajele si dezavantajele fiecarei solutii si decizia se ia de comun acord   Este bine ca solutiile sa fie practice-concrete – ex “sa mergem mai des in parc – de 2 ori pe saptamina”.

Puteti verifica apoi daca solutiile sint bune pentru fiecare dintre voi si daca si cum ii afecteaza pe alti membri ai familiei (extinse : parinti, copii). Solutiile este necesar sa fie ecologice pentru cit mai multe persoane.

Daca simtiti ca aveti reactii impulsive, mai bine mergeti in alta camera timp de 10-20 minute si reventi apoi la discutie

Uneori este de preferat ca unele discutii sa aiba loc pe teren neutru (cafenea, parc)

Priviti-va cind vorbiti - este o dovada de consideratie, onestitate si deschidere.
Niciodata nu presupuneti ca intelegeti gindurile si sentimentele celuilalt, intrebati-l, pentru a nu ramine cu o impresie gresita. 

Puteti spune ceea ce ginditi, simtiti, ce nu va place, ce nu doriti, insa si ce doriti, ce va place de la partener/a.  Cererile si nevoile dvs este important sa fie specifice, concrete, clare, nu abstrracte, generale (ex cuvit abstract : “bun, tandru, generos, drept (fiecare are modul lui de a percepe ce inseamna a fi bun)

Angajati-va in activitatile pe care le puteti indeplini si celelalte negociati-le cu partenerul /partenera.

Cristiana Alexandra Levitchi

Număr revistă: