Oglinda care te priveste

OGLINDA CARE TE PRIVESTE

Motto: „Frumusețea se află în ochii privitorului” - proverb arab

Știm demult: un chip senin este reflectarea unei inimi pline de pace, un corp armonios este dovada unei vieți echilibrate, frumusețea exterioară își are izvorul în interiorul ființei noastre. Trup, minte, suflet, suntem în miezul unei trinități a cărei existență nu o putem contesta fără a contesta o parte importantă din ceea ce suntem. Se recurge adesea la cosmetizarea , până la negare, a propriului trup - prin machiaj și chirurgie estetică, a propriei minți - prin supraaglomerarea ei cu cantități uriașe de biți de informație, a propriului suflet - prin slalom-uri amețitoare printre religii, culte și tehnici de meditație. Se vorbește însă și mai adesea, mai profund și mai frumos despre acceptare și iubire de sine. Începem să întrezărim esența alchimică a naturii umane care tinde asimptotic spre asemănare cu Creatorul, spre perfecțiune. Perfecțiunea nu pare a fi, însă, doar Frumusețe, doar Înțelepciune, doar Armonie. Ea este suma acestora cumulată cu încă multe ingrediente magice. Unul din aceste ingrediente este autenticitatea: a fi cel care ești. Un alt ingredient este congruența: ești una cu sufletul tău, cu mintea ta, cu trupul tău, luate laolaltă. Ești una cu trecutul tău și cu experiențele tale de viață, cu prezentul și cu viitorul tău. Ești una cu darurile pe care le-ai primit, dar ești una și cu rănile tale care te dor și cu măștile pe care ți le-ai creat pentru ca să te ferești de durere și de privirea ascuțită a celor din jur, de care ți-e teamă.

Așa cum spune autoarea Lise Bourbeau în cartea „Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine ”măştile pe care le creăm pentru a ne apăra de suferință, sunt vizibile în primul în morfologia unei persoane, în înfăţişarea sa exterioară. Corpul este atât de inteligent, încât găseşte întotdeauna un mijloc de a ne arăta ce anume avem de rezolvat, pentru a deveni cei ce ne dorim a deveni. Abandonul, Respingerea, Umilința, Trădarea, Nedreptatea, iată rănile emoționale, rănile sufletului nostru, formate în copilăria timpurie, în fața cărora am pus măști: masca Dependentului, masca Fugarului, masca Masochistului, masca Dominatorului, masca Rigidului.

Cum ne recunoaștem propriile măști și pe cele ale celor din jur?

 Masca Fugarului se poate recunoaşte în înfăţişarea fizică, printr-un corp sau o parte a corpului care pare că vrea să dispară. Corpul este îngust şi contractat, ceea ce îl face să poată să dispară mai uşor, sau să nu fie prea prezent sau prea vizibil într-un grup. Este un corp care nu vrea să ocupe prea mult spaţiu, imaginea fugarului care va încerca toată viaţa să nu folosească prea mult spaţiu. Atunci când avem impresia că aproape nu există carne pe oase, că pielea pare lipită de oase, putem să spunem că acea rană de respingere este încă foarte mare.

Fugarul este o persoană care se îndoieşte de dreptul ei la existenţă şi care lasă impresia că nu s-a încarnat în totalitate. Acest lucru explică aparenţa unui corp adesea fragmentat, incom­plet, din care parcă ar lipsi o bucată, sau senzaţia că părţile corpului nu se potrivesc.

Masca Dependentului: cei care suferă de abandon nu se simt suficient de hrăniţi la nivel afectiv. Acestă mască se caracterizează printr-un corp lipsit de tonus. Un corp alungit, subţire, care se pierde, indică o rană de abandon importantă. Aparatul muscular este subdezvoltat şi pare că nu poate susţine corpul drept, ca şi cum acesta ar avea nevoie de un suport. Corpul exprimă exact ceea ce se întâmplă în interiorul cuiva. Dependentul crede că nu poate să reuşească nimic singur şi că are nevoie de altcineva pentru a-l ajuta... Ochii mari, trişti indică de asemenea o rană de abandon, sunt ochii care parcă vor să-l atragă pe celălalt prin privire. Picioarele sunt subţiri, avem senzaţia că braţele sunt prea lungi şi că atârnă de-a lungul corpului. E acel gen de persoană care pare că nu ştie ce să facă cu braţele, când stă în picioare şi mai ales când este privit de alţii.

Masca Masochistului, aparține cuiva cu rana de umilință, dat fiind că acesta se crede murdar, lipsit de inimă, purcel sau mai puţin decât ceilalţi, îşi va dezvolta un corp gras, de care îi este ruşine. Un corp greu, gras diferă de un corp plin de muşchi. Un individ poate să cântărească 20 de kilograme peste greutatea lui normală şi să nu fie gras. Pare mai degrabă o persoană puternică. Masochistul, este mare din cauza unui surplus de grăsime. Corpul lui este rotund, pare la fel de lat cât este de lung. Lucru care se observă chiar şi din spate. Dacă doar o parte a corpului este grasă sau rotundă, burta, fesele sau sânii, de exemplu, acest lucru indică o rană de umilire mai mică. Pot fi asociate de asemenea de masca masochistului, următoarele caracteristici: talia scurtă, gâtul gros şi bombat, un chip rotund şi ochii larg deschişi şi inocenţi ca cei ai unui copil.

Prin masca Dominatorului, o persoana cu rana de tradare îşi creează un corp care exhibă forţa, puterea şi care pare să spună: Sunt o persoană responsabilă, puteţi avea încredere în mine”. Un bărbat dominator se poate recunoaşte prin umerii largi, mai largi ca şi şoldurile. La o femeie domi­natoare această forţă se concentrează mai degrabă la nivelul şoldurilor, a feselor, a pântecelui şi a coap­selor. Coapsele puternice reprezintă de ase­menea una dintre caracteristicile fizice ale unei femei cu această rană. Partea inferioară a corpului ei este, în general, mai largă decât umerii..

În ansamblu, persoanele care poartă masca dominatorului îşi ocupă bine locul ce li se cuvine ,emană un aer ia uitaţi-vă la mine! Le numim mai degrabă persoane puternice. Văzute din spate, nu par grase. Totuşi, privite din faţă astfel de persoane, bărbaţi sau femei, pot avea burta mare, umflată. Este modul lor de a-şi arăta forţa prin pântecele mare care exprimă : Eu sunt capabil.

Masca Rigidului, aparținând cuiva cu rana de Nedreptate, se distinge printr-un corp drept, rigid şi cât mai perfect posibil. Corpul este bine proporţionat, cu umerii drepţi, având aceeaşi lăţime ca şi şoldurile. Rigidul se poate îngrăşa în timpul vieţii, dar corpul lui va continua să fie bine proporţionat.

Rigidul este cel căruia îi este cel mai teamă de a se îngrăşa. Tot el este cel care nu acceptă să facă burtă. Când stă în picioare, are tendinţa de a-şi suge burta. Bărbaţii, precum şi femeile de acest gen au fese rotunde, frumoase. Femeile au talia mică, le place să poarte haine strânse pe talie sau să poarte o curea în jurul taliei. Acest gen de persoană crede că, strângându-şi talia, care se află în regiunea plexului solar (zona emoţiilor), va simţi mai puţin.

Aceste persoane sunt pline de viaţă, au mişcări dinamice dar gesturile lor sunt rigide, fără prea multă flexibilitate şi arată o închidere.

Deoarece corpul ne spune totul despre noi, există tot mai mulţi oameni care încearcă, prin toate mijloacele, să-şi modifice înfăţişarea, de exemplu apelând la chirurgia plastică sau dezvoltându-şi excesiv muşchii prin culturism. Atunci când vrem să ne ascundem corpul de ceilalţi, încercăm să ascundem acele răni care ne dor, încercăm să ascundem sau să negam o parte din noi.

 Dacă în fața celorlați ne putem ascunde sau camufla, undeva, în centrul ființei noastre există o Oglindă Specială, care nu știe să mintă, și oricât de mult am încerca să ne ascundem în spatele ei, ea ne va privi mereu, ne va reaminti cine suntem și cum suntem într-adevar, și ne va învăța mereu că până nu ne vom accepta și nu ne vom iubi pe noi înșine așa cum suntem, nimeni nu o va face și nici noi nu-i vom putea accepta și iubi pe ceilalți așa cum sunt ei...

 

Clara Toma

 

Număr revistă: